Alertă lângă România. Țara care confirmă 42 de cazuri de variola maimuței

de: Cătălina Burghelea
04 08. 2022

Este alertă la granița cu România din cauza variolei maimuței. O țară tocmai a confirmat nu mai puțin de 42 de îmbolnăviri cu acest virus, nouă fiind înregistrate în ultimele zile, a anunţat, joi, Autoritatea naţională de sănătate publică (NNK). Toți pacienții sunt bărbați, cel mai tânăr dintre ei are 23 de ani.

Se înmulțesc cazurile de variola maimuței lângă România

Ungaria a confirmat, până în prezent, 42 de cazuri de variola maimuţei, nouă infectări au fost înregistrate în ultimele zile, a precizat Autoritatea naţională de sănătate publică (NNK). Toţi pacienţii sunt de sex masculin, transmit autoritățile. Cel mai tânăr are 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 50 de ani. Majoritatea bolnavilor locuiesc la Budapesta. Niciunul nu necesită spitalizare şi fiecare se izolează acasă, a adăugat NNK. Agenția solicită tuturor celor care prezintă potențiale simptome de variola maimuței (dureri de cap, dureri în gât, erupții cutanate etc.) să contacteze un medic cât mai curând posibil.

Primul caz uman de variolă a maimuței – un virus zoonotic rar care se poate transmite de la animale la oameni – a fost înregistrat în Congo, în 1970. De atunci, boala a devenit endemică în anumite părți din Africa de Vest, deși au fost cunoscute focare și în alte zone ale lumii, cum ar fi Statele Unite (2003), iar acum, infecția circulă în peste 60 de state.

OMS vrea să redenumească virusul

Încă din primele zile ale actualului focar global de variola maimuțelor, oamenii de știință și autoritățile de sănătate publică au cerut ca boala să fie redenumită, argumentând că are tentă rasistă și poartă un stigmat care va împiedica eforturile prin care să fie eradicată.

La mijlocul lunii iunie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că agenția sa a fost de acord să redenumească virusul însuși, boala pe care o provoacă și cele două tulpini ale variolei, fiecare numită după părți ale Africii unde se găsesc. Aproape șapte săptămâni mai târziu, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat încă.

Cum s-ar putea numi

Se pare că redenumirea virusurilor și a bolilor pe care le provoacă nu este un lucru ușor de făcut. Sarcina ridică îngrijorări cu privire la continuitatea literaturii științifice. Poate fi dificil să găsești o alternativă care să nu fie considerată ofensatoare.

Specia de virus va primi un nou nume până în iunie anul viitor. Dar denumirea va mai conține aproape sigur cuvintele variola maimuțelor. De regulă, este responsabilitatea Comitetului Internațional pentru Taxonomia Virusurilor. Este foarte probabil ca această infecție să devină Orthopoxvirus.